Turističko-ugostiteljska škola Split

Osnovni podaci

Adresa: Matoševa 60, 21000 Split

E-mail: ured@tus-st.hr

Kontakt tel. / fax: +38521386824

E-adresa: www.tus-st.hr

Program: gimnazijski, strukovni - trogodišnji programi, strukovni - četverogodišnji programi, programi obrazovanja odraslih

Opis škole

Turističko-ugostiteljska škola osnovana je 1. rujna 1960. godine kao Ugostiteljska škola s praktičnom obukom. Tijekom godina nazivi su se mijenjali; dugo godina je bila dio Centra za odgoj i obrazovanje Ante Jonić, a od 1993. godine postoji kao Turističko-ugostiteljska škola, Split.

Danas se u njoj stječe obrazovanje za sljedeća zanimanja i programe:

► u četverogodišnjem trajanju 

-hotelijersko-turistički tehničar

-turističko-hotelijerski komercijalist

-turistička gimnazija-eksperimentalni program

► u trogodišnjem trajanju 

-konobar 

-kuhar 

-slastičar 

►obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju

-pomoćni konobar (TES)

-pomoćni kuhar i slastičar (TES).

Važno je napomenuti da je osigurana vertikalna prohodnost u obrazovanju, gdje npr. završeni konobari, kuhari ili slastičari imaju mogućnost kroz redovno obrazovanje (u roku 2 godine) ili kroz obrazovanje odraslih završiti jedno od četverogodišnjih zanimanja u našoj školi. Osim toga kroz obrazovanje odraslih postoji niz programa osposobljavanja i usavršavanja do 5. razine po Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, a također i prekvalifikacija iz drugih zanimanja. 

Učenici sa završenim četverogodišnjim zanimanjem najčešće nastavljaju visokoškolsko obrazovanje i to na ekonomskom, pravnom, hotelijersko-turističkom i filozofskom (strani jezici) fakultetu. 

Turističko-ugostiteljska škola, Splita je postala prva škola iz Republike Hrvatske članica AEHT-a (Europsko udruženje škola za hotelijerstvo i turizam), gdje naši učenici i nastavnici sudjeluju u raznim natjecanjima, razmjenama i kongresima s učenicima i nastavnicima brojnih škola iz cijele Europe. Surađujemo s četiri prijateljske škole iz Italije (Senigallia, Ascoli Piceno i Loreto), jednom iz Austrije (Semmering), Srednjom šolom za gostinstvo in turizem Maribor (Slovenija), školom iz Švedske (Bollnäs), te Gradišćanskim Hrvatima (Pinkovec). 

Naši učenici su nositelji brojnih medalja, nagrada i priznanja s raznih natjecanja, naročito u znanju stranih jezika i s državnog natjecanja Gastro, te  niza nagrada na međunarodnim natjecanjima (Godišnja konferencija AEHT-a, Prešov-natjecanje barmena, Loreto-enogastronomsko natjecanje Gioacchino Rossini, Giulianova-gradski turizam, Bled-natjecanje barmena, Supetar-međunarodno natjecanje kuhara Biser mora, . . . ).

Po čemu je škola drugačija od drugih?

Razvoj škole u sektoru turizma i ugostiteljstva mora težiti prema školi izvrsnosti ili Centru kompetentnosti u turizmu. Prema Strategiji razvoja turizma do 2020. jedan je predviđen u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno u Turističko-ugostiteljskoj školi, Split. Projektom CapTure aplicirali smo na EU fondove iz kojih bi povukli sredstva za potrebnu školsku infrastrukturu (rekonstrukcija i nadogradnja školske zgrade, hotel-školska radionica, putnička agencija, radionica za djecu s teškoćama,…) koja bi osigurala izvrsne uvjete rada, izradu novih kurikuluma, podizanje kapaciteta nastavnika, rad s učenicima s teškoćama, kontroliranu praktičnu nastavu, središte cjeloživotnog obrazovanja zaposlenika u sektoru turizma i ugostiteljstva. Školskom infrastrukturom bi se postigao i dostigao pedagoški standard koji bi omogućio unaprjeđenje kompetencija učenika redovne nastave i polaznika obrazovanja odraslih. Također bi Centar bio mjesto vanjskog vrjednovanja obrazovanja za škole u okruženju, gdje bi se provjeravale stečene kompetencije učenika, a također i polaznika programa cjeloživotnog obrazovanja. Osim toga bio bi središte stalnog usavršavanja strukovnih nastavnika iz zemlje i inozemstva. Uz osnovni cilj Centra, unaprjeđenje izlaznih kompetencija učenika i podizanja kapaciteta nastavnika, Centar kompetentnosti bio bi mjesto dodira turističke i prehrambene industrije, također i IT industrije te proizvođača opreme za hotelijersku i turističku industriju. Sve je to u svrhu razvijanja poduzetničkih vještina učenika i polaznika koji bi u konačnici stvarali novi turistički proizvod i osigurali Republici Hrvatskoj veću konkurentnost na Mediteranu i čitavoj Europi

Hotelijersko-turistički tehničar

Konobar

Kuhar

Pomoćni konobar - TES

Pomoćni kuhar i slastičar - TES

Slastičar

Turističko-hotelijerski komercijalist

School