SSŠ bana Josipa Jelačića, Sinj - Josip Alebic

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića

Osnovni podaci

Adresa: Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

E-mail: tajnistvo@ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr

Kontakt tel. / fax: 21668583

E-adresa: http://ss-strukovna-banajosipajelacica-sinj.skole.hr

Program: strukovni - trogodišnji programi, strukovni - četverogodišnji programi

Opis škole

Odlukom Skupštine od 31.12.1991. godine ukinut je Centar “10. Kolovoz” Sinj te su osnovane tri samostalne škole, kao pravni sljedbenici. Tehnička i obrtnička škola; Tehnička i industrijska škola; Srednja škola.
Tehnička i obrtnička škola 22. srpnja 1992. godine mijenja naziv u današnji – Srednja strukovna škola bana Josipa Jelčića, Sinj.

Ekonomist

Kao četverogodišnji obrazovni program učenicima otvara velike mogućnosti zapošljavanja osim što stječu široku opću kulturu učenici stječu i stručno znanje iz područja ekonomije.

Uz stručno-teorijske predmete zanimanje ekonomist osigurava tijekom školovanja i praktično znanje kroz seminare i vježbe u radionicama iz više predmeta (vježbenička tvrtka) te stručnom praksom u poduzećima izvan škole.

Razvijanjem organizacijskih sposobnosti, sposobnosti poslovnog komuniciranja, timskog rada te lijepog ponašanja ekonomist sebi osigura
mogućnosti zaposlenje u suvremenim poduzećima ili pak pokretanje samostalnog -malog poduzetništva za koji su neophodne vještine upravljanja tj.menadžerske vještine.

Poslovi koje može ekonomist obavljati su : poslovi knjigovodstva, poslovi financija kroz računovodstvo i bankarstvo,planiranje, bilanciranje ,analizu troškova, utvrđivanje pokazatelja o uspješnosti poslovanja tvrtke i sl.

Komercijalist

Stručna, praktična kao i opća znanja stječu se kroz četverogodišnje školovanje te omogućavaju rad u maloprodajnim, veleprodajnim, ugostiteljskim, hotelijerskim i turističkim ,proizvođačkim, poduzećima u unutarnjoj i vanjskoj trgovini; domaćoj i stranoj špediciji; prijevozničkim i zračnim poduzećima, osiguravajućim društvima, carinskim skladištima, lukama itd.

Zanimanje ima široki spektar mogućnosti zaposlenja u raznim područjima gospodarstva.

Ovo zanimanje pruža dobru osnovu za nastavak školovanja, prvenstveno na Ekonomskom fakultetu.

Turističko hotelijerski komercijalist

Radni zadaci THK su širokog spektra djelovanja a odnose se na organiziranje rada u kuhinji i restoranu; osiguravanje tehničko-tehnološke opremljenosti, planiranje nabava, zaliha, preuzimanje reprodukcijskog materijala,sastavljanje dnevnih i prigodnih jelovnika; dogovaranje i organiziranje ručkova i večera , domjenaka, banketa te raznih svečanosti; prezentiranje nacionalnih jela i njihove
propagande;prezentira nje i osmišljavanje propagande hotela ili restorana, smišlja ekonomičnost rada, estetsko uređenje i izgled prostora.

Četverogodišnje zanimanje koje učenika osposobljava za obavljanje tehnološko visoko zahtjevnih poslova u hotelima, visokokategoriziranim restoranima te privatnim pansionima i sličnim ugostiteljsko turističkim objektima.

Četverogodišnje zanimanje koje učenika osposobljava za obavljanje tehnološko visoko zahtjevnih poslova u hotelima, visokokategoriziranim restoranima te privatnim pansionima i sličnim ugostiteljsko turističkim objektima.

Sa stečenom kvalifikacijom mogu raditi u prijemnom odjelu hotela, kuhinjskom i poslužnom odjelu te hotelskom domaćinstvu, a isto učenici se mogu nastaviti obrazovati ne na nekom od visokih učilišta.

Prodavač

Kroz tu nastavu stječu se opća i stručna znanja te poslovne vještine za sve oblike prodaje u klasičnim i suvremenim prodajnim prostorima.

Prodavač je trogodišnje obrazovno zanimanje koje omogućuje obrazovanje širokog profila poslova u svim vrstama trgovine.

Nastava se dijeli na 3 dana teoretske i 2 dana paktične nastave.

Učenici koji završe za prodavača bit će osposobljeni: za prodaju robe
na veliko i malo; uskladištenjei sortiranje ; nabavu i izbor narudžbi poštivajući rokove uz vođenje financijske evidencije; blagajnički obračun ;kartoteku različitih asortimana robe te druge poslove vezane uz rad prodavača.

Frizer

Tijekom školovanja učenici se osposobljavaju za samostalno estetsko oblikovanje kose, njegu, bojanje i nijansiranje. Upoznavaju se s tehnikama rada i materijalima koji se primjenjuju u suvremenom frizerstvu.

Uz stručno teorijske predmete u školi učenici dio obrazovnog vremena provode u frizerskom salonu
gdje uz nadzor stručnog učitelja –frizera svladavaju praktična znanja.

Za ovo zanimanje osoba ne smije biti osjetljiva na kemikalije a uz fizičku izdržljivost, spretnost ruku i prstiju ,dobar vid , sposobnost razlikovanja boja i nijansi, razvijen smisao za lijepo,strpljivost,
komunikativnost, ljubaznost postaju frizeri spremni za današnje izazove u ovom području rada.

Nakon završenog programa učenici imaju mogućnost napredovati u zvanje majstora.

Kozmetičar

Kroz trogodišnje školovanje za kozmetičara aktivno se radi na osposobljavaju za pružanje usluga njege i čišćenja kože lica i cijelog tijela , na primjeni pilinga i maski, dekorativnoj i korektivnoj šminci te depilaciji ,uklanjanju celulita i masaži.

Posao kozmetičara podrazumijeva stalno učenje i napredovanje, jer baviti se kozmetikom znači pratiti dostignuća i razvoj kozmetologije, biologije ,medicine, biokemije, farmakologije i ostalih znanosti.

Ovaj posao podrazumijeva stalno učenje i napredovanje jer baviti se kozmetikom znači pratiti razvoj medicine, biokemije, kozmetologije, farmakologije, biologije i ostalih znanosti.

Nakon završenog školovanja mogu se zaposliti otvaranjem vlastitog salona ili u marketingu, kazalištu, na filmu, TV-u i u obrtništvu ili nastaviti školovanje.

Kuhar

Kuhar je obrazovni program koji zahtvjeva vještinu baratanja s namirnicama te njihovo aranžiranje kako bi se dobilo ukusno i estetski privlačno jelo. U struci je moguće usavršavanje (specijalisti, majstori) nakon 2 godine rada, doškolovanje (prekvalifikacija) do zvanja turističko-hotelijerskog komercijalista.

Kuhar je osposobljen za pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. Kroz tri godine školovanja učenik ima višesatnu tjednu praktičnu nastavu u školskom praktikumu.

Uz kuharske vještine kuharu su potrebne i spretnosti u rukovanju mnogobrojnim kuhinjskih strojevima, alatima, posuđem. Zanimanje je naporno te kuhar uz odgovornost za struku mora biti dobrog fizičkog zdravlja (osobito pluća, srca kralježnice) i dobrog vida.

Završeni kuhar s trogodišnjim obrazovanjem može raditi u svim vrstama ugostiteljskih objekata, prehrambenoj industriji ili sam voditi ugostiteljski objekt.
Ako odluče mogu se i prekvalificirati ili pak doškolovati u druga ugostiteljska zanimanja.

Konobar

Predmeti koji se uče u ovom programu su u funkciji poznavanja svih vrsta usluživanja gosta te ophođenje prema pravilima bontona. Bodovni prag za upis u ovo zanimanje nije ograničen.

Za vrijeme konobarskih poslova obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i inventar, poslužuje sve vrste jela i pića prema pravilima struke-posluživanja koji su uobičajeni kod nas i u svijetu.

U ovom trogodišnjem zanimanju osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost i ljubaznost. S obzirom da su konobari u izravnom kontaktu i s domaćim i s inozemnim gostima, trebaju imati solidne osnove opće kulture, poznavati strane jezike i osnove psihologije komuniciranja.

Konobar može raditi u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija. U struci je moguće usavršavanje (specijalisti, majstori) nakon 2 godine rada, doškolovanje (prekvalifikacija) do zvanja turističko-hotelijerskog komercijalista.

School