Škola likovnih umjetnosti

Fausta Vrančića 17
21000 SPLIT
tel./fax. 021/467 177
http://www.ss-likovne-umjetnosti-st.skole.hr/
skola-likovnih-umjetnosti@st.t-com.hr

 

 

 

Naziv programa Predviđeni broj mjesta za upis Minimalni broj bodova zadnje upisanog učenika u prethodnoj školskoj godini Vrsta pograma
Likovna umjetnost i dizajn 48 108 gimnazijski

 

O školi…

Nakon II svjetskog rata na tradicijama Obrtničke škole koja je osnovana
1907. nastala je današnja umjetnička škola.
Početkom 90-ih, u skladu sa reformom školstva, mijenja ime u Školu likovnih umjetnosti i 1993. seli na današnju lokaciju u ulici Fausta Vrančića.
U Školi djeluje 6 odjela: slikarski dizajn, kiparski dizajn, fotografski dizajn, dizajn odjeće, grafički dizajn i industrijski dizajn.
Za upis u Školu likovnih umjetnosti polaže se prijamni ispit.
Prijamni ispit traje jedan dan.
Zadaća prijamnog ispita je procijeniti sposobnosti likovnog izražavanja kandidata.
Kompozicija u prostoru je gipsani model Mojsija postavljen na obojeni kubus.
Tehnike crtanja: olovka (Mojsije), tempera (kubus).
Sav potreban pribor (daske, olovke, kistovi, tempere, palete), osigurava škola.
Ostale informacije o ispitu kao i primjere (fotografije modela i crteža) možete naći na www.umjetnicka.com .
Aktivnosti i projekti u školi: Artlist, školski karneval, izložbe učeničkih radova, izložba profesorskih radova, izložbe vanjskih umjetnika, modne revije, natjecanja, stručni izleti, suradnja sa lokalnom zajednicom, izrada školskih jaslica, humanitarne akcije, volonterski rad, Artist- dramska skupina, 24-satno crtanje stripa, Erazmus+ projekti itd.
U pravilu svi učenici nakon završnog ispita koji je za njih obvezan, polažu ispite Državne mature, koja je za njih neobavezna. Većina naših završenih učenika upisuje akademije, studije za dizajn, studije za tekstil i modu u Hrvatskoj i inozemstvu a neki od njih upisuju filozofske, pravne, ekonomske i druge fakultete.

Naša škola je jedna od nekoliko umjetnička škola u Republici Hrvatskoj koja se bavi odgojem i obrazovanjem u području likovne umjetnosti i dizajna. Specifičnost našeg nastavnog plana i programa je u tomu što svi učenici upisuju opći, jedinstveni prvi razred a u drugom razredu upisuju jedan od šest posebnih odjela –zanimanja. Pripremna prva godina omogućuje im da procijene svoje sklonosti i želje i nastave se školovati u užem likovnom području koji najbolje odgovara njima.
Školsko ozračje je radno i opušteno, vedro i empatično, slobodno i tolerantno. Komunikacija učenika i nastavnika je dvosmjerna i suradnička. Kreativnost i neuniformnost su važni pristupi u tijeku nastavnog procesa. Samopouzdanje koje učenici dobiju kroz izradu i prezentaciju svojih likovnih uradaka, razvija u njima svijest o vlastitoj posebnosti i pomaže im da svoje adolescentske vrtloge umire i ravnopravno utkaju u spektar različitosti ljudskih osobnosti.

Likovna umjetnost i dizajn

Učenici se upisuju u prvu opću godinu likovnog obrazovanja. Svi imaju isti program u kojem su najzastupljeniji likovni stručni predmeti Plastično oblikovanje, Crtanje i slikanje, Pismo, Teorija oblikovanja, Povijest likovne umjetnosti. Nakon prve godine u skladu sa svojim željama i ostvarenim općim uspjehom upisuju se u jedan od šest zanimanja.

Zanimanja koja se upisuju nakon prve godine su: slikarski dizajner, kiparski dizajner, grafički dizajner, fotografski dizajner, industrijski dizajner i dizajner odjeće.

Svaki od ponuđenih programa obrazuje u zajedničkim likovnim područjima poput Crtanja i slikanja, Povijesti likovnih umjetnosti, Teoriji oblikovanja i Računalstvu i svojim posebnim specifičnim likovnim područjima vezanim ta naziv zanimanja.

Učenici mogu upisivati akademije, studije dizajna, mode i slično, društvene i humanističke fakultete a mogu i otvarati vlastite umjetničke likovne radionice, studija i ateljee.