IV. gimnazija “Marko Marulić” – Split

Zagrebačka 2
21000 SPLIT
tel. 021/344 484
fax. 021/315 632
www.gimnazija-cetvrta-mmarulic-st.skole.hr

 

 

 

Naziv programa Predviđeni broj mjesta za upis Minimalni broj bodova zadnje upisanog učenika u prethodnoj školskoj godini Vrsta pograma
Opća gimnazija 144 74 gimnazijski

 

O školi…

IV. gimnazija „Marko Marulić“ nazvana je po velikoj povjesnoj ličosti i ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću. Osnovana je kao općeobrazovna i prirodoslovno-matematička gimnazija 19. studenoga 1992. godine u Spltu, nakon što je Republika Hrvatska proglasila svoju neovisnost. Te godine je ponovno uveden gimnazijski program u obrazovni sustav Republike Hrvatske.
Raskošna secesijska zgrada carske Velike realke, koja je svečano otvorila svoja vrata posjetiteljima 1911. predstavaljala je izvanredan događaj ne samo za grad Split nego i za čitavu regiju. U uredu ravnatelja škole nalaze se stol i stolica muzejske vrijednosti, izrađeni u stilu Bečke secesije.

Škola nema arhitektonskih barijera jer ima prilaznu rampu i dizalo.
Uz obvezni 1. strani jezik, učenici za 2. strani jezik mogu odabrati njemački, talijanski ili francuski jezik.
– „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“ – ovim projektom izrađeno je 5 novih fakultativnih kurikula predmeta iz STEM područja za gimnazije.

1. Zvuk i biofizika slušanja
2. Mikroelektronika u fizici
3. In Vitro
4. Eksperimentarij
5. Nutricionizam i mediteranska prehrana

Izrađen je uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda, a partneri su bili Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, PMFST i MFST Edukacijom profesora i opremanjem škole unaprjeđeni su kadrovski materijalni kapaciteti škole.
– Politika i gospodarstvo, u sklopu izbornog predmeta i građanskog odgoja – sudjeluju u projektima vezanim za društvenu zajednicu u kojoj žive nudeći podršku i predlažući rješenja za pojedine probleme, te uče proces javne politike na način da i sami postaju dio tog procesa u cilju izgradnje informiranog, sposobnog i odgovornog građanina i usvajanja vrijednosti zajedničkog dobra svih građana.
– Mješoviti pjevački zbor – državni prvaci u srednjoškolskom zborskom pjevanju duže od desetljeća, iza sebe imaju mnogo nastupa po državi i inozemstvu.
– Volonterska skupina – tridesetak učenika škole skoro svaki tjedan odvaja dragocjeno vrijeme kako bi sudjelovali u radu Doma za nezbrinutu djecu Maestral, Doma za starije i nemoćne Zenta, Udruge MoST, Socijalne samoposluge SolidarnoSt, Centra za odgoj i obrazovanje “”Slava Raškaj””, i još mnogih drugih.

– Školski sportski klubovi – učenici i učenice koji sudjeluju u sportskim natjecanjima na nacionalnoj razini se redovito vraćaju s peharima i medaljama.

– Debatni klub – elokvencija članova kluba zadivljuje i mnogo starije od njih, surađuju s drugim klubovima što rezultira poticajnim rezultatima.

Osim u redovnim aktivnostima i izbornim predmetima, učenicima se pruža mogućnost sudjelovanja u studijskim putovanjima i terenskoj nastavi, te raznim predavanjima, književnim susretima i izložbama u organizaciji škole.

Opća gimnazija

Mogućnosti nakon završetka programa: Studiranje na svim fakultetima.