Glazbena škola Dr. Fra. Ivan Glibotić

Bruna Bušića 1
21260 Imotski
tel. 021/ 841-811
fax. 021/ 670-052
http://gs-drfraiglibotic-imotski.skole.hr/
ured@gs-drfraiglibotic-imotski.skole.hr

 

 

 

Naziv programa Predviđeni broj mjesta za upis Minimalni broj bodova zadnje upisanog učenika u prethodnoj školskoj godini Vrsta pograma
Glazbenik – program srednje škole 15 130 strukovni – četverogodišnji
Glazbenik – pripremno obrazovanje 10 172 posebni program

 

O školi…

Glazbena škola Dr fra Ivana Glibotića iz Imotskog započela je sa radom1. rujna 1986. godine kao osnovna glazbena škola pri Narodnom sveučilištu Imotski, a u suradnji sa glazbenom školom Josip Hatze iz Splita, gdje su učenici dobivali svjedodžbe.
Odlukom Skupštine općine Imotski od 10. kolovoza 1991. škola je i formalno osnovana pri Narodnom sveučilištu Imotski.
Odlukom Gradskog vijeća grada Imotskog od 19. travnja 2000.g. škola je osnovana kao samostalna.
Rješenjem Ministarstva znanosti obrazovanja i športa od 03. srpnja 2008. odobrava se rad Pripremne srednje glazbene škole i srednje glazbene škole.
Glazbena škola Dr. fra Ivan Glibotić je srednja umjetnička škola u kojoj je organizirana nastava osnovnog glazbenog obrazovanja, zatim, srednjeg – šestogodišnjeg (pripremna i srednja škola) te četverogodišnjeg (srednja škola) programa obrazovanja različitih profila glazbene umjetnosti (glasovir, orgulje, gitara, flauta, oboa, fagot, klarinet, saksofon, rog, truba, trombon, eufonij, tuba, udaraljke, pjevanje, glazbena teorija).
Učenici GŠ Dr. fra Ivan Glibotić Imotski godinama postižu izvrsne rezultate na raznim natjecanjima. Samo ove školske godine učenici ove škole osvojili su 40-ak različitih nagrada (međunarodnih, državnih i regionalnih). Imotski puhači postali su „brend“ u Hrvatskoj.

Naša škola je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja ima upisane učenike na svim puhačkim glazbalima (flauta, oboa, klarinet, saksofon, fagot, truba, rog, trombon, tuba…). Puhački orkestar škole, kad god se pojavi na natjecanju, uvijek je uvjerljivo najbolji. Dakle, imotski puhači, pogotovo limeni…

Glazbenik – program srednje škole

Obrazovanje na području glazbene umjetnosti odvija se u četiri skupine programa, glazbenik instrumentalist, glazbenik pjevač, glazbenik teorijski smjer i graditelj i restaurator glazbala za koje je potreban poseban talent, senzibilitet i prethodno znanje i vještina. U programima glazbenik instrumentalist obuhvaćeno je nekoliko skupina glazbala ovisno o načinu proizvodnje zvuka (gudačka, puhačka, trzalačka glazbala, udaraljke i glazbala sa tipkama). Najstarijem glazbalom, vlastitim glasom, glazbeno se izražava glazbenik pjevač. U programu glazbenik – teorijski smjer školuju se budući dirigenti, zborovođe, skladatelji, muzikolozi, glazbeni pisci, glazbeni producenti, muzički urednici i profesori teorijskih glazbenih predmeta, dok sam naziv programa graditelj i restaurator glazbala određuje njegovu djelatnost. Glazbenici instrumentalisti i pjevači izvode i tumače glazbu kao solisti, samostalno, uz pratnju nekog glazbala ili skupno u ansamblima (orkestrima, zborovima i komornim sastavima) kojima ravnaju dirigenti i zborovođe. Pjevači nastupaju i u glazbeno scenskim djelima (operama i operetama) za koje je dodatno potreban glumačko scenski nastup. Glazbenici moraju svakodnevno vježbati u cilju stjecanja potrebne tehničke vještine kako bi se mogli bez opterećenja usredotočiti na izvedbu notnog teksta i preuzeti odgovornost za točnost izvedbe i poštivanje ideja skladatelja. Isto tako slušaju snimke i izvedbe u živo drugih glazbenika, čitaju stručnu literaturu, životopise raznih skladatelja, analiziraju skladbe koje izvode, kako bi stvorili vlastitu sliku određenog glazbenog djela koje će tumačiti svojom osobnom kreativnošću. Glazbenicima je život dinamičan jer često putuju, nastupaju u raznim prostorima u večernjim satima vikendima i praznicima i zahtijeva vrlo dobru psihičku i fizičku kondiciju.

Glazbenici instrumentalisti i pjevači izvode i tumače glazbu kao solisti, samostalno, uz pratnju nekog glazbala ili skupno u ansamblima (orkestrima, zborovima i komornim sastavima) kojima ravnaju dirigenti i zborovođe. Pjevači nastupaju i u glazbeno scenskim djelima (operama i operetama) za koje je dodatno potreban glumačko scenski nastup. Glazbenici moraju svakodnevno vježbati u cilju stjecanja potrebne tehničke vještine kako bi se mogli bez opterećenja usredotočiti na izvedbu notnog teksta i preuzeti odgovornost za točnost izvedbe i poštivanje ideja skladatelja. Isto tako slušaju snimke i izvedbe u živo drugih glazbenika, čitaju stručnu literaturu, životopise raznih skladatelja, analiziraju skladbe koje izvode, kako bi stvorili vlastitu sliku određenog glazbenog djela koje će tumačiti svojom osobnom kreativnošću. Glazbenicima je život dinamičan jer često putuju, nastupaju u raznim prostorima u večernjim satima vikendima i praznicima i zahtijeva vrlo dobru psihičku i fizičku kondiciju.

Mogućnosti nakon završetka programa: Upis na Umjetničku akademiju (Glazbenu akademiju), sve fakultetske programe iz područja društvenih znanosti.

Glazbenik – pripremno obrazovanje

Obrazovanje na području glazbene umjetnosti odvija se u četiri skupine programa, glazbenik instrumentalist, glazbenik pjevač, glazbenik teorijski smjer i graditelj i restaurator glazbala za koje je potreban poseban talent, senzibilitet i prethodno znanje i vještina. U programima glazbenik instrumentalist obuhvaćeno je nekoliko skupina glazbala ovisno o načinu proizvodnje zvuka (gudačka, puhačka, trzalačka glazbala, udaraljke i glazbala sa tipkama). Najstarijem glazbalom, vlastitim glasom, glazbeno se izražava glazbenik pjevač. U programu glazbenik – teorijski smjer školuju se budući dirigenti, zborovođe, skladatelji, muzikolozi, glazbeni pisci, glazbeni producenti, muzički urednici i profesori teorijskih glazbenih predmeta, dok sam naziv programa graditelj i restaurator glazbala određuje njegovu djelatnost. Glazbenici instrumentalisti i pjevači izvode i tumače glazbu kao solisti, samostalno, uz pratnju nekog glazbala ili skupno u ansamblima (orkestrima, zborovima i komornim sastavima) kojima ravnaju dirigenti i zborovođe. Pjevači nastupaju i u glazbeno scenskim djelima (operama i operetama) za koje je dodatno potreban glumačko scenski nastup. Glazbenici moraju svakodnevno vježbati u cilju stjecanja potrebne tehničke vještine kako bi se mogli bez opterećenja usredotočiti na izvedbu notnog teksta i preuzeti odgovornost za točnost izvedbe i poštivanje ideja skladatelja. Isto tako slušaju snimke i izvedbe u živo drugih glazbenika, čitaju stručnu literaturu, životopise raznih skladatelja, analiziraju skladbe koje izvode, kako bi stvorili vlastitu sliku određenog glazbenog djela koje će tumačiti svojom osobnom kreativnošću.

U programu glazbenik – teorijski smjer školuju se budući dirigenti, zborovođe, skladatelji, muzikolozi, glazbeni pisci, glazbeni producenti, muzički urednici i profesori teorijskih glazbenih predmeta, dok sam naziv programa graditelj i restaurator glazbala određuje njegovu djelatnost. Glazbenici instrumentalisti i pjevači izvode i tumače glazbu kao solisti, samostalno, uz pratnju nekog glazbala ili skupno u ansamblima (orkestrima, zborovima i komornim sastavima) kojima ravnaju dirigenti i zborovođe. Pjevači nastupaju i u glazbeno scenskim djelima (operama i operetama) za koje je dodatno potreban glumačko scenski nastup. Glazbenici moraju svakodnevno vježbati u cilju stjecanja potrebne tehničke vještine kako bi se mogli bez opterećenja usredotočiti na izvedbu notnog teksta i preuzeti odgovornost za točnost izvedbe i poštivanje ideja skladatelja. Isto tako slušaju snimke i izvedbe u živo drugih glazbenika, čitaju stručnu literaturu, životopise raznih skladatelja, analiziraju skladbe koje izvode, kako bi stvorili vlastitu sliku određenog glazbenog djela koje će tumačiti svojom osobnom kreativnošću.

Mogućnosti nakon završetka programa: Mogući upis u srednju glazbenu školu.