Obrtnička škola

Osnovni podaci

Adresa: Nodilova 3, 21000 Split

E-mail: ured@ss-obrtnicka-st.skole.hr

Kontakt tel. / fax: 021343612  /  021361057

E-adresa: http://ss-obrtnicka-st.skole.hr

Program: strukovni - trogodišnji programi, strukovni - četverogodišnji programi, programi obrazovanja odraslih

Opis škole

Obrtnička škola iz Splita djeluje u kamenoj zgradi iz XIX stoljeća koja se nalazi stotinjak metara od zidina Dioklecijanove palače. Zbog svojih arhitektonskih vrijednosti i stoljetne školske tradicije, zgrada je zaštićeni spomenik kulture. U njoj je održan Prvi međunarodni kongres za starokršćansku arheologiju, kojega je organizirao don Frane Bulić.

Od 1862. do 1940. godine u zgradi je djelovala državna gimnazija, čiji je đak i profesor bio i Natko Nodilo. Do 1978. godine, u ovoj je zgradi djelovala Škola učenika u privredi “Mate Golem.” Tada se škola našla u sastavu Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje u kemijsko-prehrambenoj, poljoprivredno-šumarskoj i zanatskoj djelatnosti, da bi ukidanjem Centra 1992. godine svoj profil počela stjecati kao Obrtnička škola.

Ponosni smo na bogatu povijest, ali smo okrenuti budućnosti. Nastojimo modernizirati nastavu, kako tehničkim pomagalima, tako i novim suvremenim i atraktivnim obrazovnim programima koji prate potrebe gospodarstva.

U Obrtničkoj školi se obrazuju učenici u frizerskoj, pedikerskoj, krojačkoj, galanterijskoj i fotografskoj struci (trogodišnji programi), te za zanimanja modni tehničar, kozmetičar i tehničar za očnu optiku (četvorogodišnji programi).
Škola posjeduje deset učionica za odvijanje nastave i deset praktikuma specijaliziranih za izvođenje praktične nastave i vježbi za pojedine profile obrazovanja. U zgradi škole smješteni su frizerski, kemijsko-kozmetološki i pedikerski praktikumi, praktikum za primijenjenu kozmetiku, kabinet za očnu optiku, fotolaboratorij i informatički kabinet. Škola posjeduje i novu školsku knjižnicu. U sastavu škole su tri praktikuma za krojače, modne tehničare i galanteriste na Mertojaku. U školi se obrazuje 550 učenika i u njoj radi 75 djelatnika.

Sve učionice i praktikumi su klimatizirani i opremljeni računalom, projektorom, žičnom i bežičnom internetskom mrežom.

Učenici naše škole redovito sudjeluju u Erasmus+ projektima stručne prakse učenika i stručnim sajmovima u inozemstvu, državnim natjecanjima iz struke te brojnim humanitarnim i drugim projektima.

Po čemu je škola drugačija od drugih?

Redovito sudjelujemo u humanitarnim aktivnostima, sajmovima, izdajemo školski list „Zrcalo“ , Učenici frizerske, kozmetičke i pedikerske struke svake godine posjećuju sajam COSMOPROF u Bolonji.

EU Projekti mobilnosti:
• Comenius na Malti CREATING E-LEARNING COURSES, 2011.
• Comenius u Engleskoj Developing Oral Fluency in the English Language Classroom , 2013.
• Leonardo da Vinci mobilnost nastavnika tekstilne i kožarske struke LDV VETPRO Padova , 2014.
• KA1 Erasmus+ projekt PROTEX mobilnosti 24 nastavnika sektora tekstila i kože iz četiri strukovne škole iz RH u Italiju, 2015.
• KA1 Erasmus+ projekt: Internacionalizacija i modernizacija škole kao preduvjet kvalitete ustanove i njene obrazovne djelatnosti u Portugal, Englesku i Italiju, 2015.
• KA2 Erasmus+ projekt Euse your brain-Challenge your talent for science – sa školama iz Njemačke, Nizozemske, Španjolske i Danske, 2015-2017.
• KA1 Erasmus+ projekt MOTEFIK, 2 tjedna stručne prakse za 20 učenika i 3 nastavnika u Padova, 2016.
• KA1 Erasmus+ projekt MENO – 2 tjedna stručne prakse za 20 učenika i 2 nastavnika u Bragi, Portugal i 2 tjedna stručne prakse za 21 učenika u Padovi, 2017.
• KA1 Erasmus+ projekt Unapređenje stručnih kompetencija putem iskustva u Finskoj – 20 učenika, 2 tjedna stručne prakse, 2018.

Kozmetičar

Modni tehničar

Tehničar za očnu optiku

Frizer JMO

Pediker JMO

Krojač JMO

Galanterist JMO

Fotograf JMO

School