IV. gimnazija "Marko Marulić" - Split

Osnovni podaci

Adresa: Zagrebačka 2, 21000 Split

E-mail: ured@gimnazija-cetvrta-mmarulic-st.skole.hr

Kontakt tel. / fax: 021/344 484  / 315 632

E-adresa: www.gimnazija-cetvrta-mmarulic-st.skole.hr

Program: gimnazijski

Smjerovi (vrsta programa, broj mjesta za upis):

  1. Opća gimnazija (gimnazijski, 144)

Opis škole

IV. gimnazija „Marko Marulić“ nazvana je po velikoj povjesnoj ličosti i ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću. Osnovana je kao općeobrazovna i prirodoslovno-matematička gimnazija 19. studenoga 1992. godine u Spltu, nakon što je Republika Hrvatska proglasila svoju neovisnost. Te godine je ponovno uveden gimnazijski program u obrazovni sustav Republike Hrvatske.
Raskošna secesijska zgrada carske Velike realke, koja je svečano otvorila svoja vrata posjetiteljima 1911. predstavaljala je izvanredan događaj ne samo za grad Split nego i za čitavu regiju. U uredu ravnatelja škole nalaze se stol i stolica muzejske vrijednosti, izrađeni u stilu Bečke secesije.

Po čemu je škola drugačija od drugih?

Škola nema arhitektonskih barijera jer ima prilaznu rampu i dizalo.
Uz obvezni 1. strani jezik, učenici za 2. strani jezik mogu odabrati njemački, talijanski ili francuski jezik.
– „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“ – ovim projektom izrađeno je 5 novih fakultativnih kurikula predmeta iz STEM područja za gimnazije.

1. Zvuk i biofizika slušanja
2. Mikroelektronika u fizici
3. In Vitro
4. Eksperimentarij
5. Nutricionizam i mediteranska prehrana

Izrađen je uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda, a partneri su bili Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, PMFST i MFST Edukacijom profesora i opremanjem škole unaprjeđeni su kadrovski materijalni kapaciteti škole.
– Politika i gospodarstvo, u sklopu izbornog predmeta i građanskog odgoja – sudjeluju u projektima vezanim za društvenu zajednicu u kojoj žive nudeći podršku i predlažući rješenja za pojedine probleme, te uče proces javne politike na način da i sami postaju dio tog procesa u cilju izgradnje informiranog, sposobnog i odgovornog građanina i usvajanja vrijednosti zajedničkog dobra svih građana.
– Mješoviti pjevački zbor – državni prvaci u srednjoškolskom zborskom pjevanju duže od desetljeća, iza sebe imaju mnogo nastupa po državi i inozemstvu.
– Volonterska skupina – tridesetak učenika škole skoro svaki tjedan odvaja dragocjeno vrijeme kako bi sudjelovali u radu Doma za nezbrinutu djecu Maestral, Doma za starije i nemoćne Zenta, Udruge MoST, Socijalne samoposluge SolidarnoSt, Centra za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”, i još mnogih drugih.

– Školski sportski klubovi – učenici i učenice koji sudjeluju u sportskim natjecanjima na nacionalnoj razini se redovito vraćaju s peharima i medaljama.

– Debatni klub – elokvencija članova kluba zadivljuje i mnogo starije od njih, surađuju s drugim klubovima što rezultira poticajnim rezultatima.


Osim u redovnim aktivnostima i izbornim predmetima, učenicima se pruža mogućnost sudjelovanja u studijskim putovanjima i terenskoj nastavi, te raznim predavanjima, književnim susretima i izložbama u organizaciji škole.

Opća gimnazija

Program opće gimnazije. Mogućnost nakon završetka programa: studiranje na svim fakultetima.

School