I. gimnazija Split

Osnovni podaci

Adresa: Nikole Tesle 10, 21000 Split

E-mail: gimnazija@gimnazija-prva-st.skole.hr

Kontakt tel./fax. : 384 944 / 384 966

E-adresa: www.gimnazija-prva-st.skole.hr

Program: gimnazijski

Opis škole

Prva gimnazija Split nastavlja svijetlu tradiciju splitske gimnazije koju je još 1700 godine osnovao Splitski nadbiskup Stjepan Cosmi. Tako da danas uz 16 jezičnih razreda nastavu polazi i osam klasičnih odjeljenja. Svake godine upisujemo četiri jezična i dva klasična odjeljenja. Ponosni smo na svoje bivše i sadašnje učenike. Naši bivši učenici završili su željene studije i danas su ugledni građani u svojim djelatnostima kao medicini, arhitekturi, gospodarstvu, pravu, informatici, pedagoškim studijima itd. Danas naši učenici redovito upisuju prvi izbor studija (medicinu, stomatologiju, informatiku, ekonomiju, pravo, arhitekturu, sve pedagoške studije itd. Na državnoj maturi postižu jako dobre rezultate tako da je naša gimnazija među deset najuspješnijih u republici Hrvatskoj. Za sve svoje učenike organiziramo dopunsku i dodatnu nastavu za pripremu državne mature iz obaveznih i izbornih predmeta, čime olakšavamo roditeljima da to isto ne moraju plaćati privatnim školama. Naši učenici su redoviti sudionici državnih natjecanja iz svih predmeta, tako da su u zadnje tri godine osvojili deset oskara znanja iz različitih predmeta. Uz obavezni nastavni plan i program nudimo učenicima čitavi niz izvannastavnih aktivnosti i svatko moženaći ponešto za sebe, kao dramsku grupu, zbor, fotoklub “Perspektiva”, literarnu grupu, recitatorsku grupu, novinarsku grupu, filmsku grupu, debatni klub, vjeronaučnu grupu, športski klub, međunarodnu suradnju, EU projekte, humanitarni rad itd.

Po čemu je škola drugačija od drugih?

Istakao bih posebno topli prijateljski odnos koji gajimo sa svim učenicima. Svakodnevno je kod nas živa suradnja s učenicima po svakom pitanju. Tako da naši učenici dolaze bez opterećenja u svoju školu u kojoj će imati podršku nastavnika i uprave škole. Ono što drugi nemaju u takvom obliku i obimu, je međunarodna suradnja i projekti koji rezultiraju suradnjom. Ove godine navršavamo 25. godina suradnje s Astor Collegeom iz Dovera u velikoj Britaniji a plod te suradnje je oko 30 izvedbi mjuzikla u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu i oko 15 izvedbi u Velikoj Britaniji u gradu Doveru. također smo realizirali 15 međunarodnih izložbi fotografija u Splitu i Doveru. Ove godine pripremamo novi mjuzikl kojeg će naši učenici izvesti u HNK Split od 25. do 27. 10. 2018. Također je veoma živa suradnja s Prvom gimnazijom iz Maribora u Sloveniji.

Jezična / Klasična gimnazija

Gimnazijski program daje učenicima široku naobrazbu i odlične osnove opće kulture i pripreme za upise na sve vrste studija.

Jezična i klasična gimnazija daju izvanrednu podlogu za upis bilo kojeg studija, U jezičnoj gimnaziji težište je dato jezicima i to dva obavezna i treći po želji učenika. Također imaju dovoljan broj sati hrvatskog jezika i matematike što daje odličnu osnovu za državnu maturu. Klasični program ima jedan strani jezik i drugi po želji učenika. Također broj sati hrvatskog jezika i matematika su garancija dobre pripreme za polaganje državne mature. Također su tu i dva klasična jezika latinski i grčki jezik koji na svoj način doprinose općoj kulturi ali i pripremi za upise studija na kojima su klasični jezici jako važni (zdravstveni studiji, pravo, arheologija, povijest umjetnost itd) jer na njima počiva svjetska kultura i civilizacija.

Mogućnosti nakon završetka školovanja: nastavak školovanja na sveučilištima.

School